Banking Jobs/ Railway Jobs

Last Update:-16/10/2025

Comprehension All Questions SSC MTS 2023 SET-IV

  In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each number.

One of the (1)______ tragedies is seeing someone with incredible talent get (2)_______ because he or she lacks some basic skills. This book (3)_______ the number one reason executives derail, and it provides extremely helpful tools to operate in a fast-paced, resultoriented environment. I am impressed by how insightful, (4)_______, well organised and focused it is. It will surely help one (5)______ several difficult situations.

1. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.


A. greater

B. great

C. more great

D. greatest

Answer:D) greatest



 2. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.


A. uplifted

B. damaged

C. derailed

D. channelised

Answer:C) derailed



 3. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.


A. demeans

B. neglects

C. addresses

D. devours

Answer:C) addresses



 4. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.


A. readable

B. cumbersome

C. pessimistic

D. sophisticated

Answer:A) readable



 5. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.


A. condemn

B. discourage

C. reject

D. salvage

Answer:D) salvage



  In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

Tim Cook, CEO of Apple who has recently ________(1) India, has some ________ (2) for parents: limit the screen time for children. He says: “Kids are born ________ (3), they’re digital kids now. And it is, I think, important to set some hard rails around it.” Various surveys of Indian children show alarming findings. A Saurashtra University survey of ________ (4) a thousand children and their parents in Rajkot finds that 92% students prefer playing mobile games over playing outside and 78% students ________ (5) to having their phone while having meals. In another survey by Local Circles, nearly 55% of parents admit that their children aged 9-13 have access to a smartphone throughout the day.

1. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.


A. visits

B. visiting

C. visited

D. visit

Answer:C) visited



 2. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.


A. suggesting

B. advise

C. suggest

D. advice

Answer:D) advice



 3. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.


A. digital

B. digitalise

C. digitally

D. digitalised

Answer:A) digital



 4. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.


A. more than

B. above than

C. bigger than

D. closer than

Answer:A) more than



 5. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.


A. habituated

B. are habituated

C. will be habituating

D. habituating

Answer:B) are habituated



  In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

Once there was a king named Midas who was granted a (1)________ by Dionysus, the god of wine. For his wish, Midas asked that whatever he (2)________ would turn to gold. Despite Dionysus’ efforts to prevent it, Midas pleaded that this was a fantastic wish, and so, it was bestowed. Excited about his newly-earned (3)________, Midas started touching all kinds of things, turning each item into pure gold. But soon, Midas became (4)________. As he picked up a piece of food, he found he couldn’t eat it. It had turned to gold in his hand. Hungry, Midas groaned, “I’ll starve! Perhaps this was not such an excellent wish after all!” Seeing his dismay, Midas’ (5)________ daughter threw her arms around him to comfort him, and she, too, turned to gold. “The golden touch is no blessing,” Midas cried.

1. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.


A. wish

B. slavery

C. employment

D. Job

Answer:A) wish



 2. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.


A. Kept

B. left

C. touched

D. next file

Answer:C) touched



 3. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.


A. visuals

B. legacies

C. powers

D. awards

Answer:C) powers



 4. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.


A. angry

B. mad

C. tired

D. hungry

Answer:D) hungry



 5. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.


A. estranged

B. guarded

C. beloved

D. hated

Answer:C) beloved



  In the following passage some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

The most common hazard in forests is forest fire. Forest fires are as old as the forests themselves. They pose a 1.________ not only to the forest wealth but also to the entire regime to fauna and flora seriously disturbing the biodiversity and the ecology and environment of a region. During summer, when there is no rain for months, the forests 2.________ littered with dry senescent leaves and twinges, which could burst into flames ignited by the slightest spark. The Himalayan forests, particularly, Garhwal Himalayas have been burning 3.________ during the last few summers, with colossal loss of vegetation cover of that region. The youngest mountain ranges of the Himalayas are the most 4.________ stretches of the world susceptible to forest fires. The forests of the Western are more 5.________ vulnerable to forest fires as compared to those in the Eastern Himalayas. This is because forests of the Eastern Himalayas grow in high rain density.

1. Select the most appropriate option to fill in blank no.1.


A. mercy

B. trend

C. failure

D. threat

Answer:D) threat



 2. Select the most appropriate option to fill in blank no. 2.


A. keep

B. build

C. drive

D. become

Answer:D) become



 3. Select the most appropriate option to fill in blank no. 3.


A. rarely

B. enough

C. regularly

D. badly

Answer:C) regularly



 4. Select the most appropriate option to fill in blank no. 4.


A. vulnerable

B. outrageous

C. greasy

D. mysterious

Answer:A) vulnerable



 5. Select the most appropriate option to fill in blank no. 5.


A. closely

B. frequently

C. deeply

D. barely

Answer:B) frequently



No comments:

Post a Comment

Central Govt Jobs/ Private Company Jobs


Central Govt Job Private Company Jobs

RITES Sr Technical Asst Vacancy 600-Post

Federal Bank Officer Vacancy 2025

PGCIL Officer Trainee Vacancy 2025

SECL Asst Foreman Vacancy 543-Post

NSUT Asst Professor Vacancy 184-Post

SECL Mining Sirdar & Jr Overmann Vacancy 595-Post

RRC NER Sports Quota Vacancy 2025

RVNL Manager Vacancy 2025

IRCTC Apprentice Vacancy 2025

Chittaranjan Locomotive TGT & PRT Vacancy

BSF Constable GD Vacancy

Army TGC-143 2025 Vacancy

IPPB GDS Vacancy 2025

NBARD Specialist Vacancy

South Indian Bank JO & BPO Vacancy

SEBI Officer Gr-A Vacancy

Canara Bank Securities Trainee Vacancy

ECIL Various Vacancy 2025

DGEME Steno, MTS & Various Vacancy 2025 69-Post

BRO Various Vacancy 542-Post

NLC India Apprentice Vacancy 1101-Post

CCL Apprentice Vacancy 2025 1180-Post

CDAC Various Vacancy 2025 600+ Post

RRC NCR Sports Quota Vacancy 2025 46-Post

UPSC Engineering Services Exam 474-Post

SSC HC Ministerial Vacancy 509-Post

RRB NTPC Graduate Vacancy 5000-Post

NTPC Under Graduate Vacancy 3050-Post

RRB Junior Engineer Vacancy 2570-Post

RRC NWR Apprentice Vacancy 2094-Post

DGEME Group-C Vacancy 194-Post

Reliance Industry Ltd Diploma Engineer Trainee Vacancy 2024

Cipla Company Junior Operator- Packing, Junior Officer- packing, Junior Operator- Production & Various Vacancy 2024

Vedenta Technology Construction Manager, Sr. Engineer, DAS Engineer, Field Engineer & Performance Engineer Vacancy 2024

Reliance Retail Castomer Service Associate Vacancy 2024

Vedanta Aluminium Head Sales Accounting, Mining Surveyor Vacancy 2024

Reliance Jio Customer Service Recruitment 2024

Larsen & Toubro (L&T) Accountant, Site Engineer, Manager, Project Engineer & Various Vacancy 2024

Jaypee Group (JP Power) General Manager, HR Head & HR Manager Vacancy 2024

Tech Mahindra IT Jobs Team Leader, Software Engineer, Tech Lead, Security Analyst & Various Vacancy 2024

Tata Steel Manager F&A, Medical Officer Vacancy 2024

Jindal Steel & Power Various Vacancy 2024

Adani Group Manager, Engineer, Team Member & Various Vacancy 2024

Jaypee India Ltd Sales Manager, Purchase Executive, ITI Fitter, Casting, Forging, Diploma Mechanical Jobs 2024

Maruti Suzuki ITI Workman Recruitment 2024

Vodafone Idea Ltd Manager & Various Vacancy 2024

Mahindra Customer Care Jobs 2024

Mahindra Manufacturing Sector Assistant Manager, Safety Officer & Various Vacancy 2024

Admit Card/ Result


Admit Card Result

RBI Officer Gr-B Admit Card

ISRO ICRB Scientist Engineer Admit

PGCIL Field Engineer & Supervisor Admit

APSCOB Manager & Staff Asst Admit

Patna High Court Forman Admit

OSSC LTR Teacher CV Admit

UKPSC DSO Admit Card

WBPSC WBSC 2023 Gr-A & B PT Admit

WBMSC Sub Asst Engineer Exam Admit

WBJEEB ANM & GNM Admit

Bank of Maharashtra Generalist Exam admit

IFSCA Gr-A Admit Card

HPCB System Analyst Interview Admit

AIIMS CRE Skill Test Admit

Oil India Jr Office Asst Admit

CGPEB Ward Boy & Aaya Exam Admit

RPSC Asst Statistical officer Admit

RPSC Asst Agriculture Officer Admit

RMLIMS Nursing Officer Admit Card

Kolkata Police DEO Exam Admit

OPSC Odisha Civil Services Exam 2025 Admit Card

BHEL Artisan Vacancy 2025 Admit Card

RRB ALP Vacancy 2024 DV/Upload Documents Admit Card

IB JIO Exam City Information/ Admit Card

WBPSC Clerkship 2023 Result

UPSSSC Agri Technical Asst 2024 Result

AAI Sr Asst & Jr Asst Result

NHPC Trainee Officer Result

NHPC Trainee Engineer Result

AAI Jr Executive Result

Semi Conductor Lab Asst Result

NHPC Apprentice Result

Supreme Court Jr Court Asst Result

NCL Technician Result

SSC GD Result

SBI CBO Result

LIC HFL Apprentice Result

NIACL AO Result

OICL Asst Result

UPSC CAPF Result

UPSC CDS Exam-I 2025 Final Result

UPSC NDA-I Final Result

UPSC CDS-II Result

UPSSSC Steno Result

RSMSSB ANM 2023 Result

RPSC Librarian, AP & PTI Result

RPSC Asst Professor Result

RPSC Various Vacancy 2025 Result

BFUHS Asst Accountant & Cashier Result

BFUHS Staff Nurse Result