Banking Jobs/ Railway Jobs

Last Update:-21/10/2025

Comprehension All Questions SSC MTS 2023 SET-V

  In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

A cashless India is the first step towards making the dream of digital India a reality. Government is trying to (1)____________ a cashless environment in the country. Demonetisation appears to be a stepping (2)___________ in that direction. To help facilitate this, government even (3)_____________ its own app ‘BHIM’ built for the same purpose. The (4)___________ of conducting online financial transactions is probably the biggest motivator to go digital. You will no longer need to carry wads of cash, plastic cards or even queue up for ATM withdrawals. It’s also safer and easier spending option when you are travelling. Making transactions digitally makes it easy to keep track of your finances. The (5)___________ are enormous for everyone if you leave out the low-income group, which will face a huge challenge. For the rest of the country, it is constructive and simple. However, the convenience of net-banking, m-banking, card or mobile wallet transactions can make you spend more than your budget.

1. Select the most appropriate option to fill in blank No. 1.


A. create

B. precede

C. determine

D. preach

Answer:A) create



 2. Select the most appropriate option to fill in blank No. 2.


A. stone

B. stairs

C. matter

D. method

Answer:A) stone



 3. Select the most appropriate option to fill in blank No. 3.


A. submitted

B. followed

C. launched

D. sensed

Answer:C) launched



 4. Select the most appropriate option to fill in blank No. 4.


A. delay

B. agony

C. hassle

D. ease

Answer:D) ease



 5. Select the most appropriate option to fill in blank No. 5.


A. scenarios

B. benefits

C. attempts

D. severity

Answer:B) benefits



  In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

I do not know how the party ended. I do not want to know. I went (1)___ upstairs, and undressed and (2)___ into bed, and lay there in the burning dark while the last guest gurgled in the hall below about the wonderful evening she had spent. I lay there (3)___ the front door shut after her, and Lavinia’s steps came up the stairs and passed the door to the guest room beyond. And then after a couple of centuries (4)___, the clock struck three and I (5)___ to sleep.

1. Select the most appropriate option to fill in blank no. 1.


A. straight

B. around

C. through

D. over

Answer:A) straight



 2. Select the most appropriate option to fill in blank no. 2.


A. crawled

B. peeped

C. lurched

D. gnawed

Answer:A) crawled



 3. Select the most appropriate option to fill in blank no. 3.


A. while

B. toward

C. still

D. down

Answer:A) while



 4. Select the most appropriate option to fill in blank no. 4.


A. persisted

B. crossed

C. elapsed

D. eroded

Answer:C) elapsed



 5. Select the most appropriate option to fill in blank no. 5.


A. put off

B. took off

C. dozed off

D. called of

Answer:C) dozed off



  In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

Health is the most valuable of all earthly possessions. Without it all the rest are worth (1)_________. To enjoy good health we should refrain from excess in eating. We should eat moderately and devour whatever (2)_____ get. When you sit among many for a dinner, do not reach your hand out (3)______ of all. A little food is sufficient for us. Sound sleep comes of a light stomach. Such a man rises (4)______ in the morning and is at ease with himself. So to (5)_____ good health we should eat moderately, for a man who does not overeat enjoys sound sleep and rises early completely refreshed.

1. Select the most appropriate option to fill in blank no. 1.


A. it

B. all

C. everything

D. nothing

Answer:D) nothing



 2. Select the most appropriate option to fill in blank no. 2.


A. he

B. it

C. us

D. we

Answer:D) we



 3. Select the most appropriate option to fill in blank no. 3.


A. first

B. end

C. second

D. last

Answer:A) first



 4. Select the most appropriate option to fill in blank no. 4.


A. late

B. idle

C. early

D. active

Answer:C) early



 5. Select the most appropriate option to fill in blank no. 5.


A. lose

B. benefit

C. enjoy

D. reward

Answer:C) enjoy



  In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

Education should be free to all because it is a (1)__ human right. It is essential for the (2)___ of a fully functioning society and for the advancement of humanity. While some argue that education should not be free because it has value or that free education would be a (3)__ on taxpayers, the reality is that education is a public good that (4)__ everyone in society. Not only does education provide individuals with the skills and knowledge they need to participate in the workforce, but it also improves social cohesion and creates more (5)__ citizens.

1. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.


A. fundamental

B. precious

C. lovely

D. joyful

Answer:A) fundamental



 2. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.


A. distribution

B. enthusiasm

C. development

D. celebration

Answer:C) development



 3. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.


A. blessing

B. focus

C. burden

D. contentment

Answer:C) burden



 4. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.


A. sections

B. emphasises

C. burdens

D. benefits

Answer:D) benefits



 5. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.


A. authentic

B. productive

C. easy going

D. apprehensive

Answer:B) productive



No comments:

Post a Comment

Central Govt Jobs/ Private Company Jobs


Central Govt Job Private Company Jobs

RRB NTPC Vacancy 2025 5810-Post

BEL EAT & Technician-C Vacancy 162-Post

ONGC Apprentice Vacancy 2623-Post

ISRO SDSC Various Vacancy 141-Post

CAT Jr Account Officer & Various Vacancy

BECIL Various Vacancy 2025

NTPC Mining Executive & AMS Vacancy

Central Warehouse JPA & Je Executive Vacancy

CERC Various Vacancy 2025

CSIR NML Apprentice Vacancy

BEL EAT & Technician Vacancy 15-Post

RNSB Jr Executive Trainee Vacancy

Territorial Army Soldier Vacancy 716-Post

Indian Army 10+2 TES 2025 90-Post

Territorial Army Soldier Vacancy 1426-Post

RRC NER Apprentice Vacancy 1104-Post

RITES Sr Technical Asst Vacancy 600-Post

Federal Bank Officer Vacancy 2025

PGCIL Officer Trainee Vacancy 2025

SECL Asst Foreman Vacancy 543-Post

NSUT Asst Professor Vacancy 184-Post

SECL Mining Sirdar & Jr Overmann Vacancy 595-Post

RRC NER Sports Quota Vacancy 2025

RVNL Manager Vacancy 2025

Chittaranjan Locomotive TGT & PRT Vacancy

BSF Constable GD Vacancy

Army TGC-143 2025 Vacancy

IPPB GDS Vacancy 2025

NBARD Specialist Vacancy

South Indian Bank JO & BPO Vacancy

ECIL Various Vacancy 2025

DGEME Steno, MTS & Various Vacancy 2025 69-Post

BRO Various Vacancy 542-Post

Reliance Industry Ltd Diploma Engineer Trainee Vacancy 2024

Cipla Company Junior Operator- Packing, Junior Officer- packing, Junior Operator- Production & Various Vacancy 2024

Vedenta Technology Construction Manager, Sr. Engineer, DAS Engineer, Field Engineer & Performance Engineer Vacancy 2024

Reliance Retail Castomer Service Associate Vacancy 2024

Vedanta Aluminium Head Sales Accounting, Mining Surveyor Vacancy 2024

Reliance Jio Customer Service Recruitment 2024

Larsen & Toubro (L&T) Accountant, Site Engineer, Manager, Project Engineer & Various Vacancy 2024

Jaypee Group (JP Power) General Manager, HR Head & HR Manager Vacancy 2024

Tech Mahindra IT Jobs Team Leader, Software Engineer, Tech Lead, Security Analyst & Various Vacancy 2024

Tata Steel Manager F&A, Medical Officer Vacancy 2024

Jindal Steel & Power Various Vacancy 2024

Adani Group Manager, Engineer, Team Member & Various Vacancy 2024

Jaypee India Ltd Sales Manager, Purchase Executive, ITI Fitter, Casting, Forging, Diploma Mechanical Jobs 2024

Maruti Suzuki ITI Workman Recruitment 2024

Vodafone Idea Ltd Manager & Various Vacancy 2024

Mahindra Customer Care Jobs 2024

Mahindra Manufacturing Sector Assistant Manager, Safety Officer & Various Vacancy 2024

Admit Card/ Result


Admit Card Result

NHPC Non Executive Exam City/Admit Card

IB SA/MT Exam City/Admit Card

BEL Trainee Engineer Admit Card

CGPEB Tracer Vacancy 2025 Admit Card

RBI Officer Gr-B Admit Card

ISRO ICRB Scientist Engineer Admit

PGCIL Field Engineer & Supervisor Admit

APSCOB Manager & Staff Asst Admit

Patna High Court Forman Admit

OSSC LTR Teacher CV Admit

UKPSC DSO Admit Card

WBPSC WBSC 2023 Gr-A & B PT Admit

WBMSC Sub Asst Engineer Exam Admit

WBJEEB ANM & GNM Admit

Bank of Maharashtra Generalist Exam admit

IFSCA Gr-A Admit Card

HPCB System Analyst Interview Admit

AIIMS CRE Skill Test Admit

Oil India Jr Office Asst Admit

CGPEB Ward Boy & Aaya Exam Admit

RPSC Asst Statistical officer Admit

RPSC Asst Agriculture Officer Admit

RMLIMS Nursing Officer Admit Card

Kolkata Police DEO Exam Admit

SSC Delhi Police SI CPO Final Result

IBPS SO 2025 Result

CGPSC Mining Inspector Result

GPSC Asst Professor Result

Gujarat High Court Librarian Result

KPSC Civil Excise Officer Result

MSETCL Superintending Engineer Result

OPSC Asst Director Result

OSSSC Teacher & Sevika Vacancy Result

RSMSSB Livestoke Asst Result

RSMSSB RMES NHM Paramedical Result

RSMSSB ANM Result

RPSC RAS/RTS 2023 Final Result

RSMSSB JTA & Account Asst Result

UPSSSC Panchayet Officer Result

WBCS 2022 Gr-D Result

WBPSC JE 2022 Result

WBPSC Clerkship 2023 Result

UPSSSC Agri Technical Asst 2024 Result

AAI Sr Asst & Jr Asst Result

NHPC Trainee Officer Result

NHPC Trainee Engineer Result

AAI Jr Executive Result

Semi Conductor Lab Asst Result

NHPC Apprentice Result

Supreme Court Jr Court Asst Result