Banking Jobs/ Railway Jobs

Last Update:-20/10/2025

Comprehension All Questions SSC MTS 2023 SET-I

  In the following passage, some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

That evening we sat in the courtyard of the hotel once more, (1) ________________ the sun sink below the western isles. I told Alexi what had happened that day. I (2) _________________ I could glimpse the grey stone wall of Lismore House (3) _________________ its island hilltop, the red light of the setting sun glinting from the windows, and from there the wasted frame of Jonathan Blake gazing out across the sea, on nothing, his boy waiting for him to die. But it was my (4) _________________, simply the image on my mind, like the image burned on to your eyes when you have (5) _________________ too long at the sun, the passing footprint of a creature long gone.

1. Select the most appropriate option to fill in blank no. 1.


A. watching

B. wallowing

C. risking

D. practising

Answer:A) watching



 2. Select the most appropriate option to fill in blank no. 2.


A. fancied

B. groped

C. imbibed

D. translated

Answer:A) fancied



 3. Select the most appropriate option to fill in blank no. 3.


A. For

B. aside

C. on

D. Off

Answer:C) On



 4. Select the most appropriate option to fill in blank no. 4.


A. habitat

B. fantasy

C. straw

D. dribble

Answer:B) fantasy



 5. Select the most appropriate option to fill in blank no. 5.


A. stared

B. blocked

C. rusted

D. resumed

Answer:A) stared



  In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

Fingerprinting is the one of the methods of (1)________ using the impression made by the minute ridge formation or patterns found on the fingertips. No two persons have exactly the same (2)________ of ridge patterns, they remain unchanged throughout the life. Fingerprints may be classified and filled on the basis of the ridge patterns, setting up an identification system that is almost (3)________ . Today, law enforcement agencies use computers to (4)________ record fingerprints and to transmit them electronically to other agencies for comparison. By comparing fingerprints of the criminals with the recorded fingerprints, officials can establish (5)________ proof of the presence or identity of a person.

1. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.


A. demonstration

B. identification

C. satisfaction

D. involvement

Answer:B) identification



 2. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.


A. settlement

B. management

C. arrangement

D. statement

Answer:C) arrangement



 3. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.


A. fallible

B. unreliable

C. infallible

D. risky

Answer:C) infallible



 4. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.


A. physically

B. mentally

C. digitally

D. manually

Answer:C) digitally



 5. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.


A. provisional

B. unconfirmed

C. absolute

D. doubt

Answer:C) absolute



  In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.
Photosynthesis is the _______(1) used by plants, algae and some bacteria to turn sunlight into energy. The process chemically _______(2) carbon dioxide and water into food and oxygen. The chemical reaction often ______(3) on a pigment called chlorophyll, which gives plants their green colour. Photosynthesis is also the __________(4) our planet is blanketed in an oxygen-rich atmosphere. Plants absorb carbon dioxide from the __________(5) air and release water and oxygen via microscopic pores on their leaves called stomata.

1. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.


A. area

B. chaos

C. process

D. guess

Answer:C) process



  2. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.


A. converts

B. exceeds

C. crates

D. bows

Answer:A) converts



 3. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.


A. creates

B. relies

C. hopes

D. wants

Answer:B) relies



 4. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.


A. sense

B. reason

C. occasion

D. goal

Answer:B) reason



 5. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.


A. afar

B. surrounding

C. distant

D. close

Answer:B) surrounding



  In the following passage some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.
________(1) university or college degree has long been the traditional hallmark of a ________ (2) candidate in the professional arena. While it historically provided the most widely accepted standard of qualification and skill for professionals, many companies today ________ (3) their hiring process and considering a broader list of criteria to judge a candidate’s ability. Organisations are reducing their reliance on college degrees as a sole marker of competence and instead placing greater emphasis ________ (4) the practical skills candidates have acquired through work experience. This shift in hiring is of particular relevance to India, which has the ________ (5) youth population in the world.

1. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.


A. A

B. An

C. The

D. That

Answer:A) A



 2. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.


A. was qualify

B. qualify

C. qualified

D. qualification

Answer:C) qualified



 3. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.


A. are changing

B. changing

C. was changing

D. was changed

Answer:A) are changing



 4. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.


A. On

B. With

C. For

D. about

Answer:A) On



 5. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.


A. longest

B. biggest

C. most highest

D. largest

Answer:D) largest



No comments:

Post a Comment

Central Govt Jobs/ Private Company Jobs


Central Govt Job Private Company Jobs

RRB NTPC Vacancy 2025

BEL EAT & Technician-C Vacancy 162-Post

ONGC Apprentice Vacancy 2623-Post

ISRO SDSC Various Vacancy 141-Post

CAT Jr Account Officer & Various Vacancy

BECIL Various Vacancy 2025

NTPC Mining Executive & AMS Vacancy

Central Warehouse JPA & Je Executive Vacancy

CERC Various Vacancy 2025

CSIR NML Apprentice Vacancy

BEL EAT & Technician Vacancy 15-Post

RNSB Jr Executive Trainee Vacancy

Territorial Army Soldier Vacancy 716-Post

Indian Army 10+2 TES 2025 90-Post

Territorial Army Soldier Vacancy 1426-Post

RRC NER Apprentice Vacancy 1104-Post

RITES Sr Technical Asst Vacancy 600-Post

Federal Bank Officer Vacancy 2025

PGCIL Officer Trainee Vacancy 2025

SECL Asst Foreman Vacancy 543-Post

NSUT Asst Professor Vacancy 184-Post

SECL Mining Sirdar & Jr Overmann Vacancy 595-Post

RRC NER Sports Quota Vacancy 2025

RVNL Manager Vacancy 2025

Chittaranjan Locomotive TGT & PRT Vacancy

BSF Constable GD Vacancy

Army TGC-143 2025 Vacancy

IPPB GDS Vacancy 2025

NBARD Specialist Vacancy

South Indian Bank JO & BPO Vacancy

ECIL Various Vacancy 2025

DGEME Steno, MTS & Various Vacancy 2025 69-Post

BRO Various Vacancy 542-Post

Reliance Industry Ltd Diploma Engineer Trainee Vacancy 2024

Cipla Company Junior Operator- Packing, Junior Officer- packing, Junior Operator- Production & Various Vacancy 2024

Vedenta Technology Construction Manager, Sr. Engineer, DAS Engineer, Field Engineer & Performance Engineer Vacancy 2024

Reliance Retail Castomer Service Associate Vacancy 2024

Vedanta Aluminium Head Sales Accounting, Mining Surveyor Vacancy 2024

Reliance Jio Customer Service Recruitment 2024

Larsen & Toubro (L&T) Accountant, Site Engineer, Manager, Project Engineer & Various Vacancy 2024

Jaypee Group (JP Power) General Manager, HR Head & HR Manager Vacancy 2024

Tech Mahindra IT Jobs Team Leader, Software Engineer, Tech Lead, Security Analyst & Various Vacancy 2024

Tata Steel Manager F&A, Medical Officer Vacancy 2024

Jindal Steel & Power Various Vacancy 2024

Adani Group Manager, Engineer, Team Member & Various Vacancy 2024

Jaypee India Ltd Sales Manager, Purchase Executive, ITI Fitter, Casting, Forging, Diploma Mechanical Jobs 2024

Maruti Suzuki ITI Workman Recruitment 2024

Vodafone Idea Ltd Manager & Various Vacancy 2024

Mahindra Customer Care Jobs 2024

Mahindra Manufacturing Sector Assistant Manager, Safety Officer & Various Vacancy 2024

Admit Card/ Result


Admit Card Result

NHPC Non Executive Exam City/Admit Card

IB SA/MT Exam City/Admit Card

BEL Trainee Engineer Admit Card

CGPEB Tracer Vacancy 2025 Admit Card

RBI Officer Gr-B Admit Card

ISRO ICRB Scientist Engineer Admit

PGCIL Field Engineer & Supervisor Admit

APSCOB Manager & Staff Asst Admit

Patna High Court Forman Admit

OSSC LTR Teacher CV Admit

UKPSC DSO Admit Card

WBPSC WBSC 2023 Gr-A & B PT Admit

WBMSC Sub Asst Engineer Exam Admit

WBJEEB ANM & GNM Admit

Bank of Maharashtra Generalist Exam admit

IFSCA Gr-A Admit Card

HPCB System Analyst Interview Admit

AIIMS CRE Skill Test Admit

Oil India Jr Office Asst Admit

CGPEB Ward Boy & Aaya Exam Admit

RPSC Asst Statistical officer Admit

RPSC Asst Agriculture Officer Admit

RMLIMS Nursing Officer Admit Card

Kolkata Police DEO Exam Admit

SSC Delhi Police SI CPO Final Result

IBPS SO 2025 Result

CGPSC Mining Inspector Result

GPSC Asst Professor Result

Gujarat High Court Librarian Result

KPSC Civil Excise Officer Result

MSETCL Superintending Engineer Result

OPSC Asst Director Result

OSSSC Teacher & Sevika Vacancy Result

RSMSSB Livestoke Asst Result

RSMSSB RMES NHM Paramedical Result

RSMSSB ANM Result

RPSC RAS/RTS 2023 Final Result

RSMSSB JTA & Account Asst Result

UPSSSC Panchayet Officer Result

WBCS 2022 Gr-D Result

WBPSC JE 2022 Result

WBPSC Clerkship 2023 Result

UPSSSC Agri Technical Asst 2024 Result

AAI Sr Asst & Jr Asst Result

NHPC Trainee Officer Result

NHPC Trainee Engineer Result

AAI Jr Executive Result

Semi Conductor Lab Asst Result

NHPC Apprentice Result

Supreme Court Jr Court Asst Result